FAQ

Noe du lurer på?

Da kan det hende at noen har lurt på det før deg, men finner du ikke svaret du leter etter, så ta kontakt på post@brygglab.no.

Må man kunne noe om brygging?

Du trenger ingen forkunnskaper for å delta på våre bryggekurs, alt du trenger å kunne vil du lære på kurset.

Hvor raskt er ølet mitt klart?

Ølet vil være klart til henting etter ca 5-6 uker dersom du har brygget ale, men generelt anbefaler vi å vente til ca 10 uker etter bryggedato med å drikke ølet - det fortsetter å utvikle seg på flasken og vil smake mindre uferdig etter det.

Lager (pils og lignende) tar lenger tid, og selv om det også som regel kan hentes etter 5-6 uker, vil det måtte stå kaldt et par måneder til før det er på sitt beste.

Øl som er tappet på flasker vil trenge 1-2 uker i romtemperatur etter flaskedato for på ettergjære på flasken og danne kullsyre. Etter dette bør det oppbevares kaldt.

Jeg er ikke noe designer akkurat. Hvordan lager jeg etikettene?

På brygglab er etiketter inkludert i prisen, og disse kan du selvsagt designe selv. På sikt vil vi stille med et eget malverk slik at alle enkelt kan designe etiketter, men foreløpig er dette ikke klart. Du kan designe etiketter selv i størrelse 57x72 mm (BxH) og sende oss på epost eller ta med på en USB-stick.

Dersom du ikke gjør dette før ølet utleveres, vil vi trykke en Brygglab-etikett med ølets navn og basisinformasjon med vårt standard-design.

Hvor lenge varer det?

Et vanlig kurs der du brygger din egen øl varer i ca 5 timer. Da har du ca 2 pauser på 30 minutter underveis i bryggingen. Er man flere som samarbeider om bryggingen kan man styre tiden mer selv. Hurtigkurs varer ca 4 timer og koster litt ekstra. Da kverner vi malten for deg på forhånd og vasker utstyret etter kurset.

Når er ølet mitt ferdig?

Dette kommer litt an på øltypen - omtrent 4 uker for ale og 6-8 uker for lager. Du vil få beskjed av oss når ølen skal tappes og når den er klar for henting eller levering.

Hvor lenge holder hjemmebrygget øl?

Holdbarheten er flere år med mindre det har kommet til infeksjoner, men noen øl egner seg dårligere enn andre til lagring. Det gjelder for eksempel India Pale Ale og hveteøl, som er dominert av friske, fruktige smaker, og er best innen 4-5 måneder. Andre øl, som en mørk, kraftig porter, egner seg bedre til lagring, og kan bare bli bedre med tida.

Øl bør helst oppbevares kjølig og uten sollys.

Hvor mange er det plass til på ett kurs?

Brygglab har 12 stasjoner. På hver stasjon er det i utgangspunktet plass til inntil 4 personer. For booking for større grupper, ta kontakt med booking@brygglab.no.

Hva koster det?

En stasjon på et kurs koster 3 990 kroner. Det inkluderer kurs, alt av utstyr og ingredienser. Ølet du brygger, som oftest minst 40 liter, kan hentes når det er ferdig gjæret og tappet på bokser eller fat. Hurtigkurs koster 4 990 kroner og varer ca 4 timer. Da kverner vi malten for deg på forhånd og vasker etter kurset.

På en stasjon kan du ha med inntil tre venner som deltar på kurset sammen med deg. Ta kontakt på booking@brygglab.no dersom du ønsker å bestille for større grupper.

Kan jeg velge om jeg vil ha øl på bokser, flasker eller fat?

Vi tapper ølet på bokser. Du kan også få ølet tappet på fat eller flasker for et tillegg i prisen.

Kan vi ha med egne ingredienser?

Ingrediensene er i utgangspunktet inkludert i alle kurs. Dersom du lager egen oppskrift og har behov for ingredienser vi ikke har, kan du ta med disse selv. Les mer om egne oppskrifter på våre øltyper.

Hvor mange kan man booke for?

Du kan ha med deg inntil 3 venner på en stasjon.

Dersom du ønsker å bestille for større grupper, ta kontakt på booking@brygglab.no.

Kan jeg bestille øl?

Du må lage ditt eget øl selv. Det er ikke mulig å bestille øl uten at du selv har deltatt i bryggeprosessen. Se priser for en oversikt over de ulike prisnivåene.

Kan jeg selge ølen jeg lager?

Nei, det er ikke lov å selge hjemmebrygget øl. Men det er lov å gi i gave til familie og venner.

Hvor høy alkoholprosent er det i ølet jeg brygger?

Det kommer an på hva slags øl du brygger. På Brygglab kan du brygge de fleste ølstiler - se en oversikt over våre standardoppskrifter eller juster din egen oppskrift. Det er vanskelig å brygge øl over omtrent 8% på utstyret til Brygglab.

Er det pauser?

Det blir minst to pauser på minst 30 minutter hver i løpet av bryggedagen. I pausene er det mulighet til å besøke Brygg som ligger vegg i vegg og tilbyr mat, drikke og spill.

Kan bryggingen kombineres med andre aktiviteter?

Bryggingen tar i utgangspunktet mye av tiden, og deltagerne må gjøre hele prosessen selv, men med veiledning fra oss. Bryggekurs kan kombineres med andre aktiviteter som ølsmaking eller spill og hygge på Brygg i for- eller etterkant.

Det er også mulig å skreddersy et opplegg for bedrifter som ønsker å bruke Brygglab til teambuilding og inspirasjonsutflukter. Ta kontakt med booking@brygglab.no for mer informasjon og tilbud.

Kan vi drikke øl mens vi brygger?

Nei, man kan ikke drikke alkohol inne i Brygglab sine lokaler, men i pausene er det anledning til å besøke Norges største ølpub Brygg som ligger vegg i vegg.

Det er også mulig å bestille en kort ølsmaking i fokant av kurset for deg som vil smake noen eksempler før du bestemmer deg for hva slags øl du vil brygge.

Hvilke øltyper kan vi lage?

Brygglab er bygget og rigget for å kunne lage de aller fleste øltyper. Se våre øltyper for en komplett oversikt. Men du kan også sette sammen din egen oppskrift i samarbeid med bryggmesterne.

Kan vi ha med eget utstyr?

Nei, alt av utstyr til bryggingen låner du av oss og er inkludert i kurspakken.

Jeg er en erfaren brygger. Kan jeg bare leie utstyret?

Våre videregående kurs i ølbrygging legger ikke opp til gjennomgang av teori, men legger heller til rette for at deltagerne kan diskutere seg imellom og dele av egne erfaringer mens de brygger. Se vår kurskalender for å finne et kurs å melde deg på eller ta kontakt på post@brygglab.no for spesielle henvendelser.

Kan jeg tappe ølet mitt selv?

Alle bryggere får epost noen dager i forkant av at ølet skal tappes med en tappedato og -tidspunkt, og kan møte opp og være med dersom de ønsker det. Hvis ikke vil Brygglab stå for tappingen.

Hvordan er det med mat?

I pausene er det anledning til å kjøpe seg mat fra utestedet Brygg som ligger vegg i vegg med oss. Her finnes det to rullerende kjøkken som bytter på matkonsepter jevnlig, men det som serveres er varm håndmat.

Får jeg igjen pengene hvis ølet blir dårlig?

Vi har strenge renholdskrav på Brygglab og det er kursdeltageren selv som har ansvaret for sin stasjon. Ved uforutsigbare utfall, ta kontakt med en bryggmester for mer informasjon.

Kan jeg lage mange forskjellige etiketter?

Du kan i utgangspunktet lage opptil 3 forskjellige etiketter på ett brygg. Vi har et standard design du kan bruke for å sette opp etiketter, eller du kan designe din egen. Hvis du ønsker å designe din egen etikett så må dokumentet være 57mm i bredde og 72mm i høyde. Helst 300 dpi og pdf format. Ta med filen din på USB-stick eller send til oss på e-post.

Kan jeg lage et alkoholfritt alternativ?

Du kan lære å lage vørterøl, som er ugjæret, humlet vørter med kullsyre. Vi håper å kunne lære bort å lage alkoholfritt øl i fremtiden.

Hva slags utstyr har dere?

Hver bryggestasjon er utstyrt med en Speidel 50L bryggemaskin. Dette er en topp moderne og fleksibel maskin som lar bryggeren styre alle prosesser, men også lar seg programmere slik at maskinen gir beskjed når det er på tide å tilsette ulike ingredienser. Speidelen kan brygge alle typer øl, men den største maltmengden det er plass til er omtrent 12kg. Det betyr at volumet vil gå noe ned dersom man skal brygge øl sterkere enn omtrent 7-8%.

Gjæring foregår i plastbøtter i to separate kjølerom, et for ale (19 grader) og et for lager (10 grader). Disse er kalibrert og testet slik at gjæringstemperaturen i gjærende øl holder seg innenfor +-1 grad, men det er ikke mulig å stille inn gjæringstemperatur for den enkelte batch.

Lagerøl settes etter gjæring til diacetylrast i alegjæringsrommet. Etter gjæring blir alle øl flyttet til et tredje kjølerom (2 grader) for nedkjøling og bunnfelling. Til slutt blir ølet stukket om til koniske gjæringstanker og tvangskarbonert, før det blir tappet på boks.

Ølet kan også tappes på hendige engangsfat og serveres fra et lite, mobilt tappetårn som du leier av oss.

Andre spørsmål?

Ikke nøl med å ta kontakt på post@brygglab.no

Kontakt

Storgata 5, inngang ved Brygg
/